Weerstand tegen verandering 

 

Veel mensen zijn zich niet bewust van hun eigen weerstand. Veranderen brengt vrijwel altijd in meer of mindere mate weerstand met zich mee, zelfs als het om een positieve verandering gaat. We weten wat we hebben, maar niet wat we krijgen...

 

Voorbij je ego!

Er bestaan verschillende weerstandslagen. Om erachter te komen in welke laag jij zit is moed nodig, je gaat voorbij je ego en dat kan heel lastig zijn! Sterker nog, soms is ons ego en de weerstand zo sterk dat we ons hier helemaal niet van bewust zijn. 

 

Focus

In mijn coachingstrajecten geef ik aan dat het prettig is om één ding tegelijk te doen, zodat je hier je volle aandacht aan kunt geven. Soms blijven mensen zichzelf overspoelen met motiverende filmpjes, inspirerende boeken, interessante methodes, cursussen, workshops en ga zo maar door omdat zij zich gewoon snel beter willen voelen. Zo ook één van mijn cursisten. Toen ik met haar in gesprek ging en door bleef vragen over dit onderwerp, kwam zij tot het inzicht dat zij dit misschien wel deed omdat ze de diepte niet in durfde. Zolang ze van alles wat deed, bleef het vrij oppervlakkig en dus veilig. Het gaf kort resultaat. Focus betekende de diepte ingaan, de confrontatie met jezelf en verleden aan gaan en... verandering! Hoe graag ze ook wilde veranderen, haar ego wilde dit niet en daar was zij zich niet van bewust. Daarom is het zo belangrijk om je bewust te worden van je eigen weerstand. Ze deed het al jaren zo, maar had er nooit bij stil gestaan dat hier iets achter zat. 

 

Nu jij!

Hoe bied jij weerstand? Heb je daar (on)bewust een reden voor? Wil je wel echt veranderen? Voor welke aspecten van de nieuwe situatie ben je bang? Ontleen je houvast, zekerheid of zelfs macht aan de huidige situatie? 

 

Het vergt een flinke dosis moed en eerlijkheid om deze vragen te beantwoorden, maar het kan je helpen weerstand tegen verandering weg te nemen.